افتادن دندانهای شیری بخشی از فرآیند رشد است، اما از دست دادن آنها به علت تصادف یا ضربه میتواند باعث بروز برخی مشکلات شود. دندانهای شیری که در لثه تحت فشار قرار میگیرند میتوانند به دندانهای دائمی زیر لثه آسیب برسانند. از دست دادن یک دندان شیری قبل از زمان افتادن مقرر آن، میتواند منجر به نامرتبی سایر دندانها شود. به این ترتیب فضای کافی برای رویش دندانهای دائمی وجود نخواهد داشت که این امر منجر به بی نظمی دندانی و مشکلاتی از این دست شود. اگر دندانی که دچار آسیب یا ضربه شده یک دندان دائمی باشد، در بسیاری از موارد با بی حرکت و fix کردن دندان به مدت چند هفته می توان به نتایج امیدوار بود. مراجعه به موقع به دندانپزشک متخصص اطفال به حفظ سلامت دندانها کمک کرده و از بروز برخی مشکلات در آینده جلوگیری کرد. حتی در مواردی که هیچ راهی برای حفظ دندان وجود نداشته باشد، دندانپزشک میتواند یک راهحل موثر ارائه نماید.
شرکت کردن در تمرینات ورزشی و ورزشهایی که تحرک بدنی بالایی دارند برای حفظ سلامت بدن کودکان بسیار مفید است، اما در برخی موارد منجر به آسیب و وارد شدن ضربه به دندان کودک میشود. والدین باید اطلاعات کافی در خصوص دندانهای شیری یا دائمی داشته باشند و بدانند هنگامی که کودک دندان خود را از دست میدهد باید چه کاری انجام دهند از دست دادن دندانهای شیری مسئلهای حاد نیست، اما باید کودک را نزد دندانپزشک متخصص کودکان برد. در این موارد دندانپزشک سعی میکند دندان افتاده را مجددا در جای خود قرار دهد یا برای جای خالی دندان یکی از روشهای زیبایی را پیشنهاد میدهد.متخصص دندانپزشکی اطفال درمان دندان افتاده شده در کودک را در اسرع وقت و بالاترین کیفیت انجام خواهند داد.به منظور رزرو نوبت و یا مشاوره با ما تماس بگیرید.
فهرست مطالب
هنگامی که یک دندان میافتد چه باید کرد؟
پس از آرام کردن کودک، سعی کنید دندان را پیدا کنید و در صورت امکان آن را در جای خود قرار دهید. برای کنترل خونریزی، یک تکه گاز استریل را روی موضع قرار دهید و از کودک خود بخواهید آن را فشار دهد. باید از دست زدن به ریشه دندان خودداری کنید. در صورتی که دندان کثیف شده است آن را در شیر شستشو دهید، اما قبل از این مرحله آن را با آب بشویید و کاملا تمیز نمایید. از اسکراب و مالش ریشه دندان برای رفع بافتهای موجود روی آن خودداری کنید. در صورت امکان به آرامی دندان را در جای خود قرار دهید، در غیر اینصورت آن را درون آب نمک، بزاق، یا بطری شیر قرار دهید. از قرار دادن دندان درون پارچه خودداری کنید، دندان نباید خشک شود زیرا در این حالت شانس اتصال مجدد آن به بافت ها کاهش مییابد. هرچه سریعتر کودک خود را نزد دندانپزشک ببرید و دندان را در اختیار او قرار دهید. در صورتی که نتوانستید دندان را پیدا کنید احتمال آنکه دندان به دهان کودک چسبیده باشد وجود دارد. دندانپزشک برای بررسی وضعیت دندان و سایر آسیبها انجام عکسبرداری را تجویز میکند. قبل از مراجعه به دندانپزشک در خصوص اقدامات ضروری قبل از نصب مجدد دندان با او مشورت کنید. احتمالا پزشک توصیه میکند که به مدت چند روز به کودک غذاهای نرمِ بدهید تا امکان اتصال مجدد دندان درون استخوان فک وجود داشته باشد. پزشک براساس شدت آسیب دندان، انجام عکسبرداری را توصیه خواهد کرد. بدین ترتیب امکان تشخیص آسیب عصب یا دندان دائمی زیرین وجود دارد.
اقدامات درمانی
دندانپزشک متخصص اطفال برای درمان دندان افتاده در کودکان روشهای متعددی را به کار میبرند که عبارتند از:
قرار دادن مجدد دندان در حفره دندانی
در صورتی که دندان را درون شیر قرار داده و فوراً به دندانپزشک مراجعه کرده باشید. دندانپزشک با بیحس کردن موضع اقدام به قرار دادن مجدد دندان در حفره دندانی مینماید. سپس درخواست انجام عکسبرداری مینماید تا از محل صحیح دندان اطمینان حاصل کند. در صورتی که دندان افتاده را در جای خود قرار داده و سپس به دندانپزشک مراجعه نموده باشید، دندانپزشک با انجام عکسبرداری از قرار گرفتن صحیح دندان در حفره دندانی اطمینان حاصل خواهد کرد.
اسپلینت
دندانپزشک به کمک یک سیم فلزی نازک، دندان افتاده را در کنار دندان مجاور اسپلینت خواهد کرد. باگذر زمان الیاف و رشته هایی که دندان را به استخوان متصل میکنند مجددا رشد میکنند. دندانپزشک از شما میخواهد که جلسه بعد برای بررسی وضعیت دندان به مطب او مراجعه کنید تا پس از معاینه دندان از خارج کردن اسپلینت اطمینان حاصل کند.
فضا نگهدارنده
دندانپزشک میتواند با نصب فضا نگهدارنده از آسیبهای دندانهای شیری جلوگیری کند، و پس از رویش دندانهای دائمی اقدام به خارج کردن فضا نگهدارنده نماید. فضا نگهدارنده یک وسیله فلزی است که برای حفظ فضا لازم برای رشد دندانهای دائمی، در محل دندان افتاده قرار داده میشود.
ایمپلنت یا بریج
در مواردی که امکان قرار دادن مجدد دندان دائمی در حفره دندانی اش وجود ندارد میتوان از ایمپلنت یا بریج استفاده کرد. ایمپلنت یک پست تیتانیومی است که درون استخوان فک قرار داده میشود و طی بازه زمانی سه ماه به همراه استخوان رشد میکند. پس از قرار گرفتن صحیح ایمپلنت درون فک، دندانپزشک اقدام به قرار دادن روکش روی آن می نماید. بریج یک دندان از جنس چینی یا سرامیک است که به منظور حفاظت از دندان در کنار سایر دندانها قرار داده میشود. تکمیل پروسه درمان با ایمپلنت یا بریج چند جلسه طول میکشد. نصب ایمپلنت یا بریج همانند دندانهای طبیعی نیازمند مراقبت است؛ بیمار باید مرتب به دندانپزشک مراجعه کند، به طور منظم مسواک بزند، و از نخ دندان و دهانشویه استفاده نماید.
مراقبتهای پس از قرار دادن مجدد دندان در حفره دندانی
تا چند روز پس از جایگذاری دندان، باید به کودک غذاهای نرم مانند پوره سیبزمینی، سوپ و ماست بدهید. در صورتی که کودک شما درد دارد میتواند به او ایبوبروفن یا مسکن بدهید، میتوانید برای اطمینان از دز صحیح دارو با پزشک خود مشورت کنید. دندان آسیب دیده در روزهای اول هیچ علامتی مبنی بر عفونت را نشان نخواهد داد، اما احتمال بروز برخی علائم طی روزهای آینده وجود دارد. چند روز پس از جایگذاری دندان در حفره دندانی، هنگامی که کودک شما مسواک میزند دندانهای او را بررسی کنید. در صورت مشاهده هرگونه علامتی که نشاندهنده عفونت است مانند تب یا تورم، درد یا حساسیت فورا به دندانپزشک مراجعه کنید.
جلوگیری از آسیب دندان
گاهی اوقات کودکان سعی میکنند به کمک دندانهای خود اقدام به باز کردن بسته یا حتی بطری نمایند. به کودک خود یاد دهید که دندان، ابزار نیست و فقط باید از آن برای جویدن استفاده کنند. استفاده ابزاری از دندان باعث شکستگی آنها میشود؛ اگر کودک در ورزشهایی مانند هاکی شرکت میکنند و ریسک آسیب دیدن دهان و دندان وجود دارد میتوانید با تهیه محافظه دهانی که توسط دندانپزشک برای محافظت از دندان ساخته شده است از دندانهای کودک محافظت کنید. بدین منظور باید قالب دهان و دندان تهیه شود تا کاملاً با دهان کودک مطابقت داشته باشد. استفاده از محافظهای دهانی آماده همانند محافظهایی که توسط دندانپزشک و مخصوص کودک ساخته میشود، راحت نیست و نمیتواند به خوبی از دندانها محافظت کند.