بسیاری از کودکان به طور مرتب عادتهای بدی مانند مکیدن انگشت شست یا جویدن ناخن دارند. ممکن است متوجه شوید که لبهای فرزندتان دائما خشک و ترک خورده است و یا حلقهای قرمز رنگ در اطراف دهان او ایجاد شده است. مکیدن لبها در کودکان شایع است و بسیاری از والدین حتی متوجه نمیشوند که فرزندشان این کار را انجام میدهد. در حالی که رفع این عادت دشوار است، با صبر و استقامت، به علاوه حمایت دوستانه، میتوانید فرزند خود را از عادت مکیدن لب رها کنید.
فهرست مطالب
چه عواملی باعث مکیدن لب در کودکان میشود؟
عوامل متفاوتی باعث ایجاد مکیدن لب در کودک میشوند که تعدادی از آنها عبارتند از:
استرس
کودکان ممکن است زمانی که در یک محیط جدید یا شرایط ناآشنا قرار میگیرند، به عنوان یک مکانیسم مقابلهای، لب خود را بمکند. این حالت ممکن است به عنوان یک عادت شکل بگیرد و حتی زمانی که کودک شما از استرس آزاد است ادامه یابد.
خشکی لب
هنگامی که فرزند شما در حال حاضر دچار خشکی یا ترک لب باشد، ممکن است به طور مداوم و ناخودآگاه بر روی آن لیس بزند یا آن را بمکد. با این حال، این الگو حتی پس از اینکه لبها بهبود یافتند، ادامه مییابد.
اوربایت بیش از حد
مکیدن لبها ممکن است در صورتی رخ دهد که کودک دچار مال اکلوژن یا نامرتبی شدید دندانها مانند اوربایت یا تناسب نادرست بین دندانها یا فک باشد. در این وضعیت دندانهای بالا جلوتر از لب پایین قرار میگیرند، و یک حالت ایدهآل برای مکیدن لب ایجاد میکند.
علائم بالینی مکیدن لب در کودکان
علائم ظاهری مکیدن لب در کودکان عبارتست از:
- جلو آمدن دندانهای جلویی بالا
- عقب رفتن دندانهای جلویی پايين
- عدم تعادل عضلانی
- بهم ریختگی دندان های جلویی فک پایین همراه با انحراف شان به سمت داخل دهان
- قرمزی همراه با ترک خوردن لب
- شیار روی لبها برجسته میشود
خطرات مکیدن لبها چیست؟
مکیدن بیش از حد لب در طول زمان باعث ایجاد خشکی، ترک خوردن و ایجاد شکاف روی لب میشود. قطعا این علائم باعث نگرانی میشود، به ویژه اگر یک حلقه قرمز در اطراف دهان شکل گرفته باشد. آسیب در این ناحیه خطر ابتلا به عفونت پوست را ایجاد میکند. فرزند شما ممکن است مستعد ابتلا به تبخال یا زرد زخم باشد.
مکیدن لبها همچنین باعث بد شکلی دندانها از جمله اکلوژن یا فک نامتقارن میشود. این عادت ممکن است در صورت عدم درمان؛ باعث ایجاد خطای دائمی در شکل فک شود
چگونه میتوان عادت مکیدن لب را درمان کرد؟
اغلب اوقات این حالت، یک عادت موقتی است که به خودی خود از بین میرود. اما اگر همچنان ادامه یابد، با صبر و استقامت میتوانید به کودک خود کمک کنید که این عادت را کنار بگذارد.
- به طور مداوم به او توجه نکنید و رفتار او را سرزنش ننمایید. در عوض از مرهم یا کرمی بر روی لب کودک استفاده کنید. این امر حواس کودک را پرت میکند و همچنین بهبود سلامت لبها را نیز به همراه دارد.
- اگر فرزند شما علائم سرخوردگی یا ناراحتی در مورد این عادت را بروز دهد، صبور باشید و او را حمایت کنید. او را بغل کرده و یک کلمه تشویق کننده به او بگویید
- توجه کودک را در موقعیتهای استرسزا به چیز دیگری معطوف کنید. آنها را به فعالیتهای مثبت هدایت کنید که ممکن است تفکر موجود در ذهن او را تغییر دهند.
- هنگامی که متوجه میشوید که فرزندتان لبهایش را به عنوان یک مکانیسم مقابلهای نمیمکد، یا فقط ناخودآگاه این کار را انجام میدهد، او را تحسین کنید.
- به دندان پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید. اگر مشکلی در فک کودک شما وجود داشته باشد، او ممکن است یک دوره درمان را توصیه کند. درمان عادت مکیدن لب باید در ابتدا به دنبال علت آن، با استفاده از لوازمی مانند محافظ لب، صفحه دهانی و یا سپر لب انجام شود. اگر کودک بزرگتر باشد، اهمیت زیبایی را برای متوقف کردن این عادت برای او توضیح دهید
- به صورت مرتب به او آب بدهید. از نوشیدنیهای شیرین که ممکن است کودک را به لیس زدن لب به صورت غیر ارادی تحریک کند، دوری کنید. با این حال، اگر فرزند شما آب کافی دریافت کند، لبها میتوانند سالمتر باشند.
- آب نباتهای بدون قند به او بدهید. مکیدن آب نبات ممکن است جایگزین نیاز به مکیدن لب باشد. اگر این عادت را ترک کرد، میتوانید او را از آب نبات بگیرید.
- هر شب از ویتامین E یا یک مرطوب کننده لب دیگر استفاده کنید. اگر دلیل مکیدن خشکی لبها باشد، به عنوان یکی از ابزارهای متعدد برای مقابله با آن استفاده کنید. از کودک بخواهید پماد لب را همه جا با خورد ببرد و در طول روز از آن استفاده کند.